Az Egyesült Államok elnökének legfőbb rezidenciája a Fehér Ház Washingtonban, hivatalos hétvégéit és szabadságait azonban rendszerint a marylandi Camp Davidben tölti.

Kevesen tudják viszont, hogy eredetileg Franklin D. Roosevelt - aki 1942-ben alakíttatta át a birtokot - Shangri-Lának nevezte, amit csak később, Dwight D. Eisenhower keresztelt át David nevű apja és unokája tiszteletére.

Itt található, de a Google túl sokat nem mutat meg belőle.:)
Nagyobb térképre váltás

De van egy ilyen térkép is:

Meg egy ilyen:

Biztosan sokan látták már, hogy ide rendszerint helikopterrel érkezik az elnök, vagy épp hivatalos látogatója, mint pl. Barroso.

Ez a videó pedig egész jól bemutatja a komplexumot és az elmúlt évtizedek elnökeinek (Kennedy, Reagen, Bush, Clinton, stb.) itteni mindennapjait. A szórakozást szolgálja a több medence, a teniszpályák, a koronglövő pálya, teke/bowling pálya, van shop és egy kápolna is természetesen.

Egyébként a "tábor" keletkezése 1935-ig nyúlik vissza (ekkor kezdték kialakítani), és eredetileg a szövetségi alkalmazottak és ügynökök családos pihenését szolgálta (1938-tól).

A második világháború alatt Roosevelt orvosai tanácsára kezdtek egy olyan helyet keresni, ahol a gyengélkedő elnök megpihenhet kicsit és nincs nyomasztó hőség. Első ötletük amúgy a USS Potomac, az elnöki hajó volt, azonban ezt biztonsági szempontokból (túl sebezhető) gyorsan elvetették.

A tábor pont megfelelőnek tűnt, kb. 25.000$-t költöttek az átalakítására, és a USS Shangri La nevet kapta.

A hely nagyon népszerű lett a későbbi elnökök körében is (bár Truman kevesebbet volt itt, mint szeretett volna, mert a felesége unalmasnak tartotta...:) ), majd ahogy már említettem is, Dwight Eisenhower elnök megváltoztatta a nevét Camp David-re. (még ha tiszteletből is tette, szerintem ez akkor is elég kicsinyes húzás volt)

A következő nagyobb változtatások már Nixonnak köszönhetőek, aki állítólag több időt töltött itt, mint az előtte lévő öt elnök együttvéve.

Számtalan fontos esemény helyszíne is volt. Ezek közül az egyik legfontosabb a Camp David-i csúcstalálkozó néven vált híressé, ekkor született meg a Camp David-i egyezmény Egyiptom és Izrael között.

1993-ban volt itt először esküvő, ekkor az idősebb Bush lánya, Dorothy "Doro" fogadott hűséget Bobby Koch-nak. Azt nem tudom, hogy be is tartották-e.