Alapvetően nem lenne meglepő, New Mexico-ban (és Mexico-ban is persze), ahol az épület áll, nem ismeretlen a sárból építkezés. Ezen a fotón legalábbis a "vakolat" mindenképpen úgy néz ki, mintha valóban sárból lenne.

Azt sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy végül az egész ház a magyar vályogházakhoz hasonlóan épült-e, pedig talán jó reklám lehetne a hazai építkezőknek is, esetleg még többen választanák ezt a megoldást, bár most is reneszánszát éli.

Amit viszont tudni lehet a ranch-ról, hogy 2000-ben vette, és a hivatalos neve Forked Lightning Ranch House. Nem tervezte ezt a házvásárlást, de miután elvált a médiamogul Ted Turnertől, Atlantában élt, és emlékiratának kiadását tervezte. (2005-ben meg is jelent, My Life So Far címmel). De aztán kapott egy tájékoztatót egy eladó ingatlanról Új-Mexikóban, ez volt a Forked Lightning Ranch . A 930 hektáros birtokon három és fél mérföldes (5,63 km) szakaszon a Pecos folyó keresztezi. Fonda tájékozott volt ingatlan téren - állítólag Turner tulajdonában több mint egy tucat ingatlan volt -, és felismerte az ingatlan ritka adottságait. A különleges adottság része, hogy Fonda szeret pisztrángozni, és erre a Pecos folyó nagyon is alkalmas. Rövid idővel később meg is vette, igaz, rendesen el is adósította magát érte.

Amikor Fonda először megvásárolta a birtokot, azon csak egy két hálószobás faház volt a szállás rész (az istálló már akkor is ott állt), ez lett a bázisa három évig, amíg épült a ház.
Különösen ügyelt rá, hogy az új épület kívül és belül is autentikus legyen, minden elemében hordozza a helyi építészeti stílust. Ennek része a kézzel simított terrakotta színű vakolat is.

Felújított, régi fa gerendák, antik ajtók, kandallók, stb. A ház egy rusztikus hangulata miatt senki nem mondaná meg, hogy újépítésű. Úgy hírlik, amikor Robert Redford meglátogatta, azt gondolta, hogy a ház legalább száz éves.
Nekem a szarvas fej a falon azért kilóg egy kicsit a képből, de neki fontos volt, hogy ez is ott legyen.
Fonda megrögzött gyűjtő: könyvek, kerámiák, Navajo szőnyegek nagy mennyiségben találhatóak a házban.
Imádja a házat, imád itt élni, úgy érzi, kanyargós élete végén most hazatért. Íme.

Forrás: AD